MOTIVASI PELAJAR ERT SPM DAERAH KUBANG PASU

Posted by Maziah On Monday, August 23, 2010 0 comments


Sumbangan dari : Puan Sofia Kasa, Kubang Pasu, Kedah.

Program ini diadakan untuk memotivasikan pelajar ERT yan rata-ratanya lemah ke sederhana,dalam pelajaran maupun sikap.Aktiviti ini untuk menguatkan semangat dan keyakinan pelajar tentang kekuatan subjek ini, selalunya tidak mendapat tempat di hati pelajar maupun pentadbir sekolah,JPN dan KPM.

Pelajar didedahkan dengan individu-individu yang berjaya dalam pelbagai bidang termasuklah bidang berkaitan ERT. Pelajar diberi semangat yang mereka boleh berjaya dengan ERT,tidak seperti anggapan setengah orang,subjek ini hanya tahu memasak dan menjahit sahaja.

Selain itu juga diadakan bengkel menjawab soalan, pelajar ditegaskan untuk cuba menjawab semua soalan yang sepatutnya dijawab dalam SPM,yakin diri kata boleh,jangan berputus asa untuk menjawab soalan sekiranya ada soalan yang tidak dapat dijawab dengan sempurna

Bengkel ini adalah atas kelolaan Panitia Daerah Kubang Pasu yang mana AJKnya terdiri dari semua guru ERT.

Kerjasama dari semua pihak ,PPD dan semua AJK membolehkan bengkel berjalan lancer. Banyak input untuk pelajar dan guru dan semua pihak sungguh berpuashati.


DURIAN’S ECLAIRS

Posted by Maziah On Saturday, August 7, 2010 0 comments

Pastri Choux

Bahan-bahan
125ml air
60g mentega
2 biji telur (gred:A)
75g tepung gandum
Secubit garam

Cara:
1. Panaskan ketuhar 200 ÂșC.
2. Masukkan air, garam dan mentega ke dalam periuk dan didihkan.
3. Masukkan tepung dan kacau sehingga menjadi ketulan yang tidak melekat pada dinding periuk.
4. Tutup api dan alihkan kepada mangkuk adunan untuk disejukkan.
5. Setelah sejuk, masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul sehingga adunan menjadi bater yang licin dan berkilat.
6. Paipkan dengan jarak 2cm antara satu sama lain
7. Bakar selama 15 minit. Sejukkan. (nota: simpan bekas bertutup di dalam ruangan dingin beku-boleh tahan selama 1 bulan )
8. Isikan cream dan boleh celup coklat cair atau taburkan gula ising dan hidangkan.

CREAM DURIAN
BAHAN:
½ cawan isi durian
1 cawan wipping cream
Sedikit pewarna kuning

CARA:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam food mixer.
2. Putar sehingga menjadi cream paste(bila angkat tak menitik)





Sumbangan daripada : Puan Adawiyah Hassan
SMK Tengku Sulaiman, Perlis.


Jenis-jenis vegetarian

Posted by Maziah On Friday, August 6, 2010 1 comments

Kata vegetarian mengacu pada pola makan tanpa daging hewani. Produk-produk hewani lainnya seperti susu sapi, telur ayam dan madu dihindari oleh sebagian orang vegetarian yang percaya bahwa pola makan seharusnya berdasarkan atas makanan-makanan nabati. Jenis-jenis vegetarian dijelaskan menurut ukuran sejauh mana menghindari produk-produk hewani: Dari pola makan pseudo-vegetarian yang meliputi sebagian dari daging hewani hingga vegan murni, yang menghindari segala macam produk yang berasal dari hewan.

Vegetarian juga bisa digolongkan menurut alasan mereka untuk menganut pola makan demikian. Memperkecil resiko penyakit kronis dan pencemaran lingkungan merupakan alasan-alasan utama yang berhubungan dengan kesehatan; alasan lain berkaitan dengan rasa kepedulian terhadap hewan-hewan, perbaikan atas kondisi kelaparan di dunia, mengurangi pencemaran lingkungan, dan kepercayaan pada suatu agama atau ajaran. Unit ini akan berfokus pada sebagian alasan yang dipilih orang untuk bervegetarian dalam tahap apa saja, dan akan merangkum sebagian dari resiko dan keuntungan yang akan dihadapi.

PSEUDO-VEGETARIAN

Karena kepercayaan yang salah bahwa vegetarian adalah orang yang hanya menghindari “daging merah” maka banyak orang yang menyebut dirinya sebagai vegetarian walaupun memakan daging ayam dan ikan secara rutin. Karena unggas dan ikan adalah, tentu saja, hewan (dan berdarah merah), pola makan demikian paling baik diistilahkan sebagai pseudo-vegetarian. Kadang juga digunakan istilah seperti pollo-vegetarian dan pesco-vegetarian (“pollo” = unggas; “pesco” = ikan), tapi semua istilah ini berdasarkan atas kesalahan yang dianggap sebagai suatu kebenaran.

Keuntungan utama dari pola makan demikian adalah pengurangan lemak, khususnya lemak jenuh, dan biasanya bertujuan untuk mengurangi resiko penyakit jantung. Walaupun benar, tapi banyak orang yang tidak menyadari bahwa daging unggas dan ikan mengandung jumlah kolesterol yang hampir sama seperti yang terdapat pada daging sapi dan babi, jadi dalam hal ini tidak ditemukan keuntungannya. Pola makan demikian juga beresiko protein yang berlebihan, karena daging putih memiliki 70% atau lebih kalori dalam bentuk protein. Konsumsi serat tidak akan meningkat dengan mengganti jenis daging yang satu dengan yang lainnya. Keuntungan maksimal dari pola makan ini tergantung sejauh mana kalori ”daging merah” diganti bukan dengan “daging putih” melainkan dengan makanan-makanan nabati (nasi, pasta, dan sebagainya). Karena daging berlemak tinggi memiliki kandungan kalori yang jauh lebih banyak berdasarkan beratnya, adalah jarang untuk memperoleh kalori berjumlah sama dari daging berlemak rendah, kecuali jika dimakan dalam porsi yang besar. Jadi kekurangan tersebut dapat diatasi dengan memakan lebih sedikit secara keseluruhan atau dengan bantuan beberapa “hidangan sampingan”. Hal ini akan menurunkan berat badan dan/atau meningkatkan konsumsi karbohidrat.

Dalam hubungannya dengan keuntungan-keuntungan yang lain, pola makan demikian memiliki kekurangan. Pencemaran lingkungan pada daging unggas dan ikan adalah lebih tinggi dibandingkan dengan makanan-makanan nabati. Ikan, khususnya yang ditangkap dari danau dan perairan teluk, mengalami pencemaran yang tinggi dari bahan kimiawi mutagenik, maka wanita-wanita hamil sering diperingati untuk tidak mengonsumsi ikan. Mereka yang peduli terhadap hewan perlu menyadari bahwa hidangan dari ikan dan unggas, yang berukuran relatif lebih kecil dibandingkan dengan yang lainnya, justru menyebabkan pembunuhan yang lebih banyak dibandingkan dengan sapi dan babi. Mungkin terdapat pertanyaan, “Apakah menyelamatkan nyawa seekor sapi sebanding dengan pembunuhan terhadap lusinan ayam dan ikan?” Ditinjau dari sudut pandang lingkungan, peternakan menghasilkan sisa buangan yang harus ditanggulangi, dan diperlukan sumber untuk memberi makan dan tempat tinggal bagi mereka. Bangkai-bangkai ternak harus dimasukkan ke peti es selama pengangkutan dan penyimpanan, hal ini semakin menambah sisa pembuangan energi. Sekarang juga banyak terdapat ikan-ikan komersil yang “diternak”. Ikan yang ditangkap dari laut sering dikurung dalam jala apung yang secara bersamaan juga menjaring hewan-hewan lainnya dalam jumlah besar, seperti mamalia, unggas, dan penyu. Banyak dari mereka merupakan spesies yang terancam kepunahan. Cobalah berpikir, adalah jelas bahwa industri perikanan tidak memiliki kepedulian bagi hewan apa saja yang berbagi habitat di laut, karena yang terpenting adalah “hasil panen”. Ini dikarenakan hewan-hewan lain akan memakan ikan itu sendiri atau memakan tumbuhan dan miko-organisme laut lainnya yang merupakan dasar dari pola makan ikan, sehingga ini akan membatasi populasi dari ikan tersebut. Maka ikan paus, singa laut, ikan lumba-lumba, burung pelikan, dan sebagainya, sangat dianggap sebagai gangguan bagi industri perikanan seperti halnya kuda liar, kijang, anjing hutan dan serigala adalah gangguan bagi industri peternakan.

VEGETARIAN LACTO-OVO

Vegetarian jenis ini memakan produk susu (“lacto”) dan telur (“ovo”). Kandungan nutrisi dari produk hewani ini (sebenarnya keduanya merupakan hasil pengeluaran reproduktif) memiliki protein dan/atau lemak yang tinggi serta tidak mengandung serat. Maka, segala keuntungan kesehatan yang berasal dari pola makan demikian tergantung sejauh mana kalori hewani diganti oleh kalori nabati, dan bukannya pada peningkatan konsumsi atas produk susu dan telur.

Selain itu, pola makan demikian juga beresiko anemia akibat kekurangan zat besi jika sumber zat besi yang berkonsentrasi tinggi dalam produk hewani seluruhnya digantikan oleh produk susu dan telur yang rendah kandungan zat besinya. Mengonsumsi zat besi yang tinggi bisa meningkatkan resiko penyakit jantung dan kanker, dan bukan merupakan jalan keluar untuk mengatasi kondisi anemia tersebut. Mengganti produk hewani dengan makanan nabati yang mengandung zat besi yang cukup (tidak berlebihan) merupakan jalan keluar yang aman.

VEGAN

Kadang diartikan sebagai vegetarian murni, atau total, vegan (istilah yang mengambil suku kata pertama dan terakhir dari kata “vegetarian”) tidak memakan produk hewani apa pun. Sebagian besar orang vegan menghindari madu karena dibuat oleh lebah, yang sering terbunuh pada saat pengambilan madu dari sarangnya. Gaya hidup vegan bagi sebagian orang menyiratkan penghindaran atas berbagai produk hewani (seperti pakaian, kosmetik,dan sebagainya) dengan berbagai maksud tertentu. Namun saat membicarakan pola makan vegan, yang diperhatikan hanyalah kebiasaan pola makannya.

Orang-orang vegan memilih untuk menghindari segala produk hewani atas alasan yang sama seperti halnya orang vegetarian menghindari makanan berdaging. Alasannya: terdapat penyiksaan dan pengeksploitasian terhadap hewan-hewan dalam industri susu dan telur; di samping itu juga terdapat pemborosan sumber makanan (sapi dan ayam ternak juga perlu diberi makanan), serta masalah-masalah lingkungan, khususnya yang melibatkan pembuangan sampah; dan tidak terdapat keuntungan yang berarti bagi manusia yang memakan makanan demikian, semuanya mengandung lemak dan protein yang berlebihan, serat yang kurang, dan lebih mengalami pencemaran lingkungan dibandingkan dengan makanan-makanan nabati.

Sebagian besar dari produk susu dan telur sekarang dihasilkan oleh pabrik peternakan, di mana pengurungan hewan-hewan bersifat total untuk menghemat penggunaan ruang. Sapi dan ayam ternak akan dikirim ke rumah jagal begitu hasil produksi mereka mengalami penurunan, yang biasanya dialami pada umur yang masih muda dibandingkan dengan rentang usianya yang normal. Bandingkanlah ini dengan seorang perempuan yang hasil reproduksinya (dalam bentuk ASI dan sel telur) mengalami penurunan pada usia sekitar 35 tahun. Sapi dan ayam dikirim ke rumah jagal pada perbandingan umur demikian, bahkan ada yang lebih awal, setelah menjalani kehidupan yang sengsara hanya untuk bereproduksi. Pemerintah Amerika Serikat mengijinkan penggunaan hormon Bovine Growth pada sapi-sapi ternak, yang secara artifisial merangsang tubuh mereka untuk menghasilkan susu yang lebih banyak daripada biasanya. Ayam-ayam ternak biasanya sering dikurung dalam sebuah bangunan di mana lampu menyala sangat terang selama 24 jam setiap harinya, jadi mereka bisa menghasilkan telur yang lebih banyak dalam jangka waktu yang singkat.

Pada peternakan yang lebih kecil, hewan-hewan mungkin akan diperlakukan “lebih baik”, namun tetap terdapat isu mengenai keterlibatan antara hasil dari produksi demikian dengan industri daging. Baik industri susu maupun telur hanya menggunakan ternak betina, jadi ternak jantan yang terlahir harus “dimusnahkan”. Agar sapi-sapi bisa terus menghasilkan susu, mereka harus “diperbaharui” (dengan cara penyuburan) setiap tahunnya. Anak sapi jantan akan dipisahkan dari induknya hanya berselang sehari setelah dilahirkan, dan selanjutnya akan dikurung. Untuk mengganti ayam-ayam betina, ribuan telur akan ditetaskan, tapi hanya anak ayam betina yang dibiarkan hidup di peternakan. Anak ayam jantan, secara rutin, akan dicekik mati dan digiling untuk makanan bagi ternak-ternak lainnya.


Sumber :drvegan


Penyakit Divertikula

Posted by Maziah On 0 comments


Apakah Penyakit Divertikula itu ?

Sebahagian besar dari seluruh populasi bumi memiliki kantung kecil di usus besar mereka yang cenderung menonjol keluar melalui titik-titik lemah. Masing-masing dari kantung-kantung ini dikenal sebagai divertikulum dan kondisi usus yang memiliki kantung ini disebut divertikulosis. Saku atau kantung-kantung kecil ini sangat mudah meradang dan terinfeksi, dan kondisi seperti ini di sebut divertikulitis.

Kebanyakan orang yang menderita kondisi ini menderita ketidaknyamanan yang mengerikan dan beberapa gejala termasuk kembung, kekejangan ringan, diare, perubahan kebiasaan buang air besar dan sembelit. Gejala-gejala ini, bagaimanapun, mirip dengan penyakit-penyakit seperti radang perut dan sindrom iritasi usus besar, maka perlu berkonsultasi dengan penyedia layanan kesihatan untuk mendiagnosa kondisi sebelum memulai perawatan. Kondisi ini dapat diperparah! Pesakit menderita nyeri di daerah perut bahagian bawah, demam, mual, kekejangan dan menggigil mungkin juga bisa terjadi. Jika terdapat darah pada tinja, berarti bahwa pembuluh darah kecil di divertikulum telah melemah dan akhirnya pecah dan ini akan mengharuskan Anda untuk berkonsultasi dengan doktor anda segera. Jika pendarahan tidak berhenti, pembedahan mungkin diperlukan…



Diet Untuk divertikular

Para ahli percaya bahwa penyebab kondisi ini adalah diet serat yang sangat rendah dan kerana itu lebih sering terjadi di negara-negara industri seperti Amerika Serikat, Britania dan Australia. Hal ini jarang terjadi di Asia dan Afrika dimana penduduknya lebih sering mengkonsumsi serat. Kacang-kacangan, biji-bijian, buah ara, plum, dimasak atau direbus sayuran, akar sayur-sayuran dan sayuran berdaun hijau seperti bayam, selada dan brokoli merupakan sumber yang sangat baik sebagai serat.
Serat sangat penting untuk membuat tinja lunak dan memungkinkannya keluar dari tubuh dengan mudah. Hal ini penting karena sembelit dapat menyebabkan peningkatan tekanan pada kolon dan titik-titik lemah di dalamnya mungkin tonjolan keluar dan bisa terjadi divertikula. Ketika tinja atau bakteri terperangkap dalam divertikula, hal itu dapat menyebabkan infeksi dan serangan divertikulitis yang diketahui bisa terjadi tanpa adanya tanda-tanda sebelumnya.

Sebuah gangguan yang terjadi pada pembukaan sempit divertikulum dapat mengurangi pasokan darah ke daerah dan menyebabkan infeksi juga. Beberapa doktor di masa lalu percaya bahwa biji-bijian, kacang-kacangan dan popcorn terjebak dalam divertikula dan menyebabkan peradangan, tetapi penelitian terbaru telah mengabaikan faktor ini. Penuaan yang mengakibatkan kehilangan kekuatan dan hilangnya elastisitas dinding usus mungkin faktor-faktor risiko yang signifikan disertai dengan penambahan berat badan dan kurang olahraga.


Jenis-jenis tepung dan kegunaanya

Posted by Maziah On Thursday, August 5, 2010 0 comments

Flour

Ada pelbagai jenis tepung di pasaran dan setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza dalam penyediaan kuih muih, kek, pastri, biskut atau roti. Oleh itu perlu bagi anda memahami jenis-jenis tepung yang hendak di gunakan bagi memastikan anda mengunakan jenis tepung yang betul dan mendapat hasil yang memuaskan.



Tepung High Protein (Tepung Roti)
Di kenali sebagai tepung roti kerana kandungan proteinnya yang tinggi. Gluten di dalam tepung memberikan kekenyalan (elastik) pada roti apabila di uli.
Kegunaan : Produk-produk pastri seperti roti, bun dan donut


Tepung Low Protein (Tepung Kek / Superfine)
Di kenali juga sebagai tepung kek atau tepung Superfine, tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek atau pastri.
Kegunaan : Produk-produk pastri seperti kek, kulit tart dan pai.


Tepung Naik Sendiri (Self Raising Flour)
Juga sejenis tepung kek tetapi kandungannya telah di campur dengan serbuk penaik dan soda bikabonat jadi tidak perlu menambahkan lagi serbuk penaik.
Kegunaan : Produk-produk pastri dan kek


Tepung Red Rose (Cookies Flour)
Tepung red rose atau di kenali dengan tepung cookies. Kandungan tepungnya telahpun di campur dengan tepung jagung dan bahan perangup. Tepung jenis ini lebih halus dan ringan dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut. Tepung ini juga boleh di tambah dengan tepung kastard, tepung jagung, tepung ubi dan perangup biskut mengikut sukatan pada resipi.
Kegunaan : Produk-produk pastri dan biskut


Tepung Serbaguna (All Purpose Flour)
Tepung ini banyak di dapati di pasaran dan harganya lebih rendah seperti cap wau, cap kunci dan cap sauh. Mempunyai kandungan protein yang sederhana dan sesuai untuk semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut. Tepung jenis ini perlu di tambah dengan serbuk penaik dan di ayak 2 atau 3 kali jika ingin membuat kek atau pau.
Kegunaan : Semua jenis kuih-muih, pau, kek dan biskut.


Tepung Hongkong (Waterlily Flour)
Tepung jenis ini lebih halus dan putih amat sesuai untuk membuat kek lapis dan pau kerana menjadikan tekturnya lebih lembut.
Kegunaan : Kek, pau dan bahan campuran untuk kuih muih


Tepung Hoen Kwee
Tepung jenis ini di perbuat dari kacang dan sesuai untuk membuat kuih muih dan puding. Boleh di dapati dalam paket-peket kecil dengan tiga warna seperti putih, hijau dan merah.
Kegunaan : Kuih-muih dan puding.


Lain-lain Jenis Tepung
Antaranya ialah Tepung kastad, Tepung Jagung, Tepung Kentang, Tepung Sago, Tepung Susu. Kesemua jenis tepung ini biasanya di gunakan sedikit sahaja sebagai bahan campuran dalam penyediaan kuih muih, puding, kek dan biskut.


Sumber : citarasawan.blogspot


Whip Potato ( telah diuji )

Posted by Maziah On 0 comments

Resepi ni dapat dari internet jugak (terima kasih pada orang yang memuatnaik resepi ni..). Resepi ini telah dicuba dan hasilnya sedap...

Kentang Putar ( ala KFC)

Bahan-bahan

• 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
• 1 sk lada hitam di tumbuk halus
• 1/2 cawan fresh milk
• garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Rebus kentang dengan sedikit garam
2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit hingga hancur
3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya

Sos kentang putar (rasa macam kfc la…)

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

• 650 ml air
• 5 sudu besar stok ayam (yang telah digunakan- brand Maggi)
• 1 biji bawang besar - cincang
• 1 batang saderi - cincang
• 40 gm mentega
• 20 gm tepung gandum
• 1 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar sos tiram
• sedikit serbuk lada hitam
• kicap pekat
• garam

Cara-cara:

1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk.
3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel.
4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam.
5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.

Perhatian : rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.


Kertas 1

Posted by Maziah On 0 comments

Kertas 1 - Set 1


Aktiviti Melakar Pola.

Posted by Maziah On Wednesday, August 4, 2010 0 comments









Tingkatan 4

SMK.Datuk Bahaman,28500 Lanchang,Pahang.


Stail Pakaian

Posted by Maziah On 0 comments





Wanita muda dan aktif ingin memiliki stail peribadi. Ia dapat dihasilkan melalui cara penampilan yang telah ditetapkan bersesuaian dengan anda. Teliti tips di bawah dan laksanakan apa yang secocok yang dapat menampilkan diri anda yang tersendiri.


Leher Baju

Untuk kelihatan langsing dan tinggi, tumpukan perhatian kepada kolar. Bentuk leher baju yang panjang memang sesuai untuk semua jenis leher. Leher berbentuk V dan luas sangat ideal untuk mereka yang berleher kecil dan berwajah bulat. Pastikan anda tidak memakai pakaian yang berspan di bahu, jika perlu, hanya gunakan pelapik span yang tipis sahaja supaya bahu tidak kelihatan lebar dan besar.


Corak Yang Berjalur

Pemakai boleh tampak tinggi dengan corak baju yang berjalur ke bawah. Jika kena caranya, pemasangan butang yang memanjang ke bawah di tengah-tengah baju juga akan memberi kesan langsing. Elakkan dari memakai corak yang berjalur melintang atau kasut yang bercorak sedemikian. Anda akan kelihatan rendah dari saiz sebenar.


Kasut

Jangan sesekali memakai kasut yang berwarna putih melainkan anda benar-benar tinggi. Kasut putih boleh menyebabkan anda kelihatan rendah.


Baju Yang Berpotongan Longgar

Jika mahukan kesan yang langsing, pakaian yang berpotongan longgar dengan fabrik nipis dan lembut beralun mampu membantu agar pemakai nampak langsing. Jika pakaian jenis tiga keping, pastikan anda memilih warna yang sama atau yang senada. Jika tidak, pastikan gandingan warna yang dipilih bertepatan dan sesuai.


Pinggang Kelihatan Kecil

Bagi yang berpinggang lebar, gayakan kain, skirt atau seluar yang berwarna lebih gelap dari baju. Misalnya skirt tanpa corak dengan baju yang berjalur.


Bagi Yang Berpinggang Lebar

Jika mahu tampak pinggang lebih langsing, elakkan memakai corak yang berjalur pada bahagian pinggang ke bawah, juga jangan sesekali memakai warna-warna yang terlalu berkilat, pleated skirts atau seluar panjang yang terlalu lebar. Hiasan yang terlalu berlebihan pada bahagian pinggang ke bawah akan menarik perhatian kerana anda pemakai akan tampak lebih besar. Hanya berikan tumpuan pada bahagian atas sahaja jika mahu bergaya dengan aksesori.

Mengelakkan Tumpuan Pada Pinggang

Larikan pandangan mata orang lain dari pinggang anda dengan memakai pakaian atau gaun malam yang berpotongan luas pada dada. Anda juga boleh memakai kalung yang cantik atau aksesori yang agak berat untuk leher. Pemakaian skaf juga mampu mencuri pandangan.


Warna Putih

Jarang orang menggayakan warna putih ke majlis makan malam. Bagaimanapun, tidak salah jika ingin mencubanya. Tetapi pastikan pakaian tersebut benar-benar sesuai dan lebih elo jika ia mengikut potongan badan. Elakkan warna putih pada bahagian yang ingin dilindungi, misalnya leher yang pendek dan besar.


Aksesori

Gunakan rantai berlian atau dari jenis emas putih jika memakai pakaian yang berleher luas atau pakaian berwarna hitam. Jika pakaian berdasar putih, gunakan aksesori yang berkilauan, elakkan dari memakai aksesori yang berwarna kusam.


Seimbangkan Bahu Dan Pinggang

Agar pinggang kelihatan lebih langsing, pakailah pakaian yang mampu membuatkan bahu kelihatan lebih besar daripada pinggang. Misalnya, penggunaan span nipis sebagai lapik bahu, potongan leher baju yang luas, gabungan warna yang sepadan antara bahagian bawah dan atas iaitu di bawah lebih gelap dari bahagian atas. Ia mampu memberikan kesan yang efektif!



Seghairah mana sekalipun anda ingin memperlihatkan stail sendiri, janganlah sehingga menjadi mangsa fesyen. Yang penting, teliti terlebih dahulu gaya manakah yang paling sesuai bagi mengelakkan tersalah gaya. Ingat, personaliti diri anda dinilai daripada stail peribadi anda!

sumber :http://sutera-kasih.tripod.com/tips/id4.html


Koleksi Soalan

Posted by Maziah On 0 comments

dalam proses..


Apakah kolesterol

Posted by Maziah On Tuesday, August 3, 2010 0 comments

food cholesterol


Apakah kolesterol?
Kolesterol adalah senyawa lemak kompleks, yang 80% dihasilkan dari dalam tubuh (organ hati) dan 20% sisanya dari luar tubuh (zat makanan) untuk bermacam-macam fungsi di dalam tubuh, antara lain membentuk dinding sel.


Kolesterol yang berada dalam zat makanan yang kita makan dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Tetapi, jika pengambilan ini seimbang dengan keperluan, tubuh kita akan tetap sihat. Kolesterol tidak larut dalam cairan darah, untuk itu agar dapat diedarkan ke seluruh tubuh perlu dikemas bersama protein menjadi partikel yang disebut Lipoprotein, yang dapat dianggap sebagai ‘pembawa’ (carier) kolesterol dalam darah

Adakah kolesterol berbahaya?

Kolesterol LDL (Low Density Lipoprotein) Jenis kolesterol ini berbahaya sehingga sering disebut juga sebagai kolesterol jahat. Kolesterol LDL mengangkut kolesterol paling banyak didalam darah. Tingginya kadar LDL menyebabkankan pengendapan kolesterol dalam arteri. Kolesterol LDL merupakan faktor risiko utama penyakit jantung koroner sekaligus target utama dalam pengubatan.

Kolesterol HDL (High Density Lipoprotein). Kolesterol ini tidak berbahaya. Kolesterol HDL mengangkut kolesterol lebih sedikit dari LDL dan sering disebut kolesterol baik kerana dapat membuang kelebihan kolesterol jahat di pembuluh darah arteri kembali ke hati, untuk diproses dan dibuang. HDL mencegah kolesterol mengendap di arteri dan melindungi pembuluh darah dari proses arterosklerosis (terbentuknya plak pada dinding pembuluh darah).


Piramid Makanan

Posted by Maziah On 0 comments

PIRAMID MAKANAN

Aras Kumpulan Makanan

Nilai Khasiat

Cadangan Pemakanan

Contoh Satu(1) Sajian

Aras 1:
Bijirin, produk bijirin dan ubi
  • Sumber karbohidrat kompleks yang baik
  • Membekalkan vitamin, mineral, serat dan protein
  • Rendah lemak
8 - 12 sajian
  • 1/2 cawan nasi (putih atau perang)
  • 1/2cawan mihun/mi/pasta/lain-lain jenis mi (direndam)
  • 1/2 keping capati
  • 1/2 cawan keledek/ubi kayu/keladi
Aras 2:
Buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Sumber vitamin, mineral dan serat yang baik
3 - 5 sajian
Sayur-sayuran:
  • 1/2cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak)
  • 1/2 cawan sayur buah/berakar (dimasak)
Buah-buahan:
  • 1/2 cawan jambu berukuran sederhana
  • 1 hiris betik/nanas
Aras 3:
Susu dan hasil tenusu (kecuali susu pekat, mentega dan krim)
Ikan, ayam, daging dan kekacang
  • Sumber kalsium yang baik
  • Sumber protein yang penting
  • Sumber protein yang baik
  • Kaya dengan vitamin B, zat besi dan zink
  • Kekacang juga kaya dengan magnesium dan serat
1 - 2 sajian
2 - 3 sajian
  • 1 gelas susu
  • 1 cawan dadih
  • 1 keping keju
  • 1 ketul paha ayam saiz sederhana
  • 1 ekor ikan kembong saiz sederhana
  • 2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis
  • 5 sudu besar ikan bilis
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan kacang kering/kekacang
Aras 4:
Lemak, minyak, gula dan garam
  • Lemak dan minyak mengandungi asid lemak (EFAs) dan vitamin A, D, E dan K
  • Gula (Contoh: madu, gula pasir, sirap, gula perang dan glukosa) memberi kalori yang sedikit atau tiada zat
Jumlah sedikit


Makanan di bawah ini diutamakan kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks, vitamin, mineral, gentian dan komponen lain yang penting untuk kesihatan.

irin

Beras, oat, barli, jagung, sekoi, gandum dan produk masing-masing adalah sumber tenaga dan protein yang bagus. Produk bijirin-penuh mengandungi lebih zat besi, fosforus, vitamin B (tiamin, niasin & riboflavin) dan gentian.


Kacang pea, kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein, karbohidrat, gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Kacang soya – yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya, tauhu, tempeh, protein sayuran bertekstur dan taugeh.

Setiap hari, cuba pilih sekurang-kurangnya satu jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin A atau karotenoid. Sumber yang baik adalah sayur-sayuran hijau (sawi, bayam dan kailan), lobak, tomato, keledek, mangga, betik atau tembikai. Juga, cuba makan satu pilihan yang kaya dengan vitamin C setiap hari. Pilihan boleh termasuk jambu, betik, oren, mangga atau belimbing. Untuk mendapat asid folik, makanlah sayuran hijau, kacang pea, kacang bendi dan jagung manis.


Kualiti Yang Mencipta Guru Yang Baik

Posted by Maziah On 0 comments

images

Tidak terkira banyaknya pandangan terhadap apa yang diperlukan bagi menjadi guru yang baik dalam pengajaran. Dapatan yang terbatas ini meringkaskan idea yang dikemukakan oleh guru-guru yang menunjukkan sifat-sifat yang bagus atau cemerlang.

1. Guru yang baik sebenarnya mahu menjadi guru yang baik

Mereka mencuba dengan bersungguh-sungguh,jika mereka membenarkan muridnya mengetahui mereka mencuba bersungguh-sungguh,murid akan hormati mereka untuk itu. Jika murid melihat mereka benar-benar mahu mengajar dengan bagus kemudian murid akan bersedia membantu mereka . Walau bagaimanapun, murid tidak akan memaafkan terhadap mereka jika murid memberi tanggapan yang mereka tidak peduli terhadap pengajaran.

2. Guru yang baik mengambil risiko

Mereka menetapkan matlamat yang mustahil kemudian perlahan-lahan mencapainya. Kebebasan akademik membenarkan guru untuk mengambil peluang dan mencuba sesuatu yang berbeza dalam bilik darjah. Ianya membangkitkan untuk mencuba perkara yang mungkin gagal:jika mereka berjaya,mereka mendapat kemahiran – dan jika tidak berjaya. mereka belajar yang memerlukan beberapa pelarasan.

3. Guru yang baik memiliki sikap yang positif

Mereka mesti seronok, tidak merungut terhadap cabaran yang diberi oleh murid mereka. Guru yang baik cuba tidak bersikap sinis atau negetif berhubung dengan murid mereka atau menjadinya sebagai mangsa. Guru memerlukan cabaran dan ianya tiada jika semua pelajar pintar,bermotivasi,bekerja keras,ada kesedaran:semuanya sebenarnya tidak perlu diajar.

4. Guru yang baik tidak mempunyai masa yang cukup.

Hampir semua guru sentiasa sibuk dan ini bukanlah kerana jumlah kelas yang mereka ajar.Mereka memilih untuk sibuk dan tahu kerja mengajar yang baik menjadi lebih banyak untuk diisi setiap masa yang mereka boleh berikan. Sebahagian besar waktunya di dalam pejabat atau bilik guru untuk muridnya berjumpa dan mereka meletakkan sebahagian besar usaha bagi menyediakan murid dengan maklumbalas terhadap tugasannya, sebahagian besar diperlukan untuk kerja jawatankuasa. Mereka meletakkan sebahagian besar masa untuk persediaan kelas. Mereka sentiasa mencuba sesuatu yang berbeza atau memurnikan apa yang dicuba sebelumnya.

5. Guru yang baik fikirkan pengajaran sebagai bentuk kekeluargaan.

Guru yang baik cenderung untuk mencari kasih sayang yang dilalui sepanjang pengajaran. Ini bermakna mereka ketahui bila masa untuk tegas terhadap masa yang ditetapkan atau piawaian kecemerlangan, bila untuk berlembut dan meminta maaf. Mereka mengetahui yang muridnya seperti anak mereka, mempunyai rasa tidak selamat dan masalah.

6. Guru yang baik cuba memberi keyakinan.

Dengan senangnya murid akan suka mengikuti guru tanpa mengetahui banyak berhubung matapelajaran yang diajar. Apa juga cara ianya proses untuk murid belajar apa yang mereka ajar yang membuatkan murid rasa berbeza. Adakalanya mereka membuatkan murid rasa sangat suka dengan memintanya untuk bercakap di dalam kelas.

7. Guru yang baik cuba untuk membuatkan murid dan dirinya luar keseimbangan.

Kita lebih suka belajar apabila keselesaan, rasa puas hati tehadap diri sendiri dan keyakinan diri kita diancam. Guru yang baik benci akan kelebapan dan melihat cabaran yang baru untuk dirinya. Mereka juga mahu muridnya mengambil cabaran yang tidak semuanya boleh dikawalnya. Mereka mahu menggerakkan muridnya melampai zon selesa untuk mencabar keyakinan mereka supaya muridnya didatangi keyakinan baru.

8. Guru yang baik cuba memotivasikan muridnya dengan kerja dalam sistem insentif.

Sebahagian besar murid berminat untuk mendapat anugerah. Guru yang baik cuba cuba untuk menggunakan sistem insentif dalam pengajarannya.

9. Guru yang baik tidak mempercayai penilaian muridnya.

Guru yang baik cenderung untuk mendapatkan penilaian yang baik, tetapi mereka fokus terhadap satu atau dua penilaian yang memperkatakan sesuatu yang negetif terhadapnya. Mereka bertanya diri sendiri apa yang telah mereka buat salah terhadap satu atau dua murid. Guru yang tidak berapa baik cenderung untuk mempercayai penillaian yang positif yang mereka terima dan mengeluarkan yang negetif.

10. Guru yang baik mendengar terhadap muridnya.

Guru yang baik ada kelapangan, boleh didekati, berminat, cergas dan sangat seronok


Coretan Pengalaman

Posted by Maziah On Monday, August 2, 2010 2 comments

asdasdaffwqee


Galeri

Posted by Maziah On 1 comments

dfasdas


Jahitan Dan Kraf

Posted by Maziah On 0 comments

asdasdasd


Resepi

Posted by Maziah On 0 comments

asddd


Artikel

Posted by Maziah On 0 comments

dddddddddddd


Bahan Pembelajaran

Posted by Maziah On 0 comments

belajar mkn


Aktiviti

Posted by Maziah On 0 comments

mkn2


Salam..

Posted by Maziah On 0 comments

Buat rakan rakan seluruh negara..blog ini khas untuk guru-guru ERT dan juga para pelajar yang mengambil mata pelajaran ini. Adalah diharapkan dengan adanya blog ini kita dapat berkumpul untuk dan berkongsi apa jua ilmu serta pengetahuan. Rakan-rakan juga di alu-alukan untuk memberikan sumbangan dalam apa jua bentuk supaya dapat dikongsi bersama...contohnya aktiviti diperingkat negeri atau sekolah..bahan pengajaran..set-set soalan..pengalaman semasa mengajar..apa sahaja..Semua bahan itu akan saya nyatakan pengirimnya sebagai credits..


Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...