Cyrstall Ball

Posted by Maziah On Sunday, December 4, 2011 0 comments

Bahan-bahannya:

300 gm tepung gandum

125 gm tepung jagung

50 gm badam kisar

130 gm gula aising

250 gm minyak sapi ( saya guna separuh minyak sapi, separuh butter)

Secubit garam

Beberapa pewarna ( saya guna biru dan pink)

Gula castor untuk salut luar

Cara :

1. Pukul gula aising dengan minyak sapi dan garam.

2. Masukkan campuran tepung.

3. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Saya bahagikan kepada 3 bahagian, biru, pink dan tanpa pewarna

4. Setiap warna di bentuk panjang ( lebih kurang sepanjang jari je la..)Kemudian ketiga-tiganyanya

dicantumkan (memanjang). Roll pada tapak tangan supaya membentuk satu doh yang panjang. Lepas tu

baru la cubit sebesar yang dikehendakki dan bulatkan.

5. Golekkan atas gula castor dan bakar..make sure masa nak susun atas dulang pembakar tu,bahagian yang

cantik sekali di sebelah atas.

6. Bakar pada suhu 160 selama 20 minit..atau ikut kesesuaian oven masing-masing..







Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...