BUTTER CAKE (versi 2) - tested

Posted by Maziah On Thursday, November 24, 2011 0 comments

(A)
250 gm butter /mentega – lembutkan dahulu
85 gm gula kaster
1 tsp esen vanilla
Secubit garam
4 buji telur (asingkan kuning dan putih)
1 tbsp susu segar
200 gm tepung kek (kalau guna tepung naik sendiri tak payah letak serbuk penaik)
5 gm/ 1 tsp serbuk penaik

(B)
Putih telur
85 gm guka kaster

Kaedah:

  • Panaskan oven (175’). Lenser tin kek(8”).
  • Ayak tepung bersama serbuk penaik
  • Pukul butter,gula,garam dan esen vanilla sehingga kembang dengan pemutar.
  • Masukkan kuning telur (4 biji)sebiji demi sebiji. Pukul sehingga berkrim.Masukkan susu.
  • Kaup balikkan tepung kedalam campuran butter . Campurkan sebati.
  • Dalam mangkuk yang lain (pastikan bersih dan tiada kesan lemak/berminyak)pukul putih telur hingga berkrim dan masukkan gula perlahan-lahan.
  • Masukkan 1/4 ke dalam campuran tepung.Campurkan sebati dan kemudian baru campurkan yang selebihnya.
  • Tuang ke dalam tin kek dan bakar selama 40-45 minit. Test dengan pencucuk untuk menentukan kek dah masak.



0 comments to BUTTER CAKE (versi 2) - tested

Post a Comment

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...