(A)
250 gm butter /mentega – lembutkan dahulu
85 gm gula kaster
1 tsp esen vanilla
Secubit garam
4 buji telur (asingkan kuning dan putih)
1 tbsp susu segar
200 gm tepung kek (kalau guna tepung naik sendiri tak payah letak serbuk penaik)
5 gm/ 1 tsp serbuk penaik
(B)
Putih telur
85 gm guka kaster
Kaedah:
- Panaskan oven (175’). Lenser tin kek(8”).
- Ayak tepung bersama serbuk penaik
- Pukul butter,gula,garam dan esen vanilla sehingga kembang dengan pemutar.
- Masukkan kuning telur (4 biji)sebiji demi sebiji. Pukul sehingga berkrim.Masukkan susu.
- Kaup balikkan tepung kedalam campuran butter . Campurkan sebati.
- Dalam mangkuk yang lain (pastikan bersih dan tiada kesan lemak/berminyak)pukul putih telur hingga berkrim dan masukkan gula perlahan-lahan.
- Masukkan 1/4 ke dalam campuran tepung.Campurkan sebati dan kemudian baru campurkan yang selebihnya.
- Tuang ke dalam tin kek dan bakar selama 40-45 minit. Test dengan pencucuk untuk menentukan kek dah masak.
0 comments to BUTTER CAKE (versi 2) - tested