Tentang Telur

Posted by Maziah On Tuesday, November 29, 2011 0 comments

Nutrien yang terkandung di dalam telur ialah dengan protein, lemak, Vitamin A, B Kompleks dan mengandungi zat besi serta kalsium.

Kulit telur berwarna putih dan coklat kerana perbezaan baka ayam. Perbezaan warna pada merah telur pula adalah disebabkan perbezaan jenis makanan yang dimakan oleh ayam.

Ruang udara kecil di dalam setiap butir telur menjadi lebih besar mengikut usia telur. Untuk mengenalpasti samada telur itu telur lama atau baru kita boleh menjalankan ujian ringkas iaitu dengan merendam telur (yang belum dimasak) di dalam segelas air; telur yang mendap ke bawah adalah baru, manakala yang condong, agak lama. Jika mengapung, bermakna telur itu tidak elok lagi.

Telur masak dapat dibezakan daripada telur mentah tanpa memecahkan kulitnya melalui memutarkan telur tersebut. Inersia kandungan cecair telur mentah akan menghentikan pemutaran dalam tiga putaran. Ini bermakna telur masak akan terus berputar selepas tiga putaran

Simpan telur dengan penjuru lebih tajam ke bawah untuk mengelakkan ruang udaranya pecah dan jauhkan daripada makanan-makanan yang berbau seperti ikan atau bawang kerana ia menyerap bau.

Jika merebus jangan masukkan telur di dalam air yang masih sejuk kemudian merebusnya. Tetapi biarkan air mendidih terlebih dahulu, kemudian masukkan telur perlahan-lahan, dan rebus selama 10 hingga 12 minit.

Sekiranya telur retak semasa merebus, masukkan sedikit garam atau cuka di dalam air rebusan untuk mengelak isinya terkeluar.

Untuk mengelak bahagian luar merah telur menjadi kebiruan apabila direbus, letakkan telur yang telah masak di bawah air paip, ketuk sedikit, dan biarkan sejuk.

Kulit telur mempunyai liang yang menyerap bahan asing, termasuk bakteria. Jika telur direndam atau dibasuh terlalu lama, liang-liang itu akan mengembang dan memudahkan bakteria masuk, terutama jika telur kotor.

Jika ayam diternak dalam persekitaran kotor, ia akan dijangkiti penyakit dan bakteria seperti Salmonella, yang boleh dibawa melalui telurnya.

Bakteria dalam telur mati apabila telur dimasak pada suhu tinggi. Jadi, telur yang dimasak sepenuhnya selamat dimakan. Telur mentah atau separuh masak mempunyai risiko keracunan Salmonella. Golongan berisiko seperti orang tua, mereka yang berpenyakit dan wanita hamil patut mengelak daripada makan telur mentah atau separuh masak.

0 comments to Tentang Telur

Post a Comment

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...